Skyfallsliknande regn i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra störningar för människors hälsa eller miljön. Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken.

Ansökan om havsvindkraft i Sveriges ekonomiska zon samt Natura 2000 tillstånd

Länsstyrelsens beredningsuppdrag

Regeringen har i beslut den 5 oktober 2023 uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att bereda ansökan från Fyrskeppet Offshore AB om tillstånd enligt bestämmelserna i 6 och 6 a §§ lagen om Sveriges ekonomiska zon enligt principer för beredning av ärenden i förvaltningslagen (2017:900). Beredningen bör i möjligaste mån samordnas med beredningen av det ärende om Natura 2000-tillstånd som rör vindkraftsparken och som länsstyrelsen handlägger

Beredningen innebär att länsstyrelsen kungör ärendena. Efter det datum då ett yttrande senast kan lämnas kommer länsstyrelsen att sända synpunkter som inkommit till sökanden för bemötande. Efter yttrande över synpunkter lämnats av sökanden kommer ett beslutsförslag att upprättas i ärendet som gäller tillstånd Sveriges ekonomiska zon och redovisas för Regeringskansliet.

Havsbaserad vindkraft, Regeringen Länk till annan webbplats.

I ärendet om Natura 2000-tillstånd är länsstyrelsen beslutande myndighet

Ansökan om tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon

Fyrskeppet Offshore AB har inkommit med en tillståndsansökan samt miljökonsekvensbeskrivning enligt lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon för en vindkraftpark i södra Bottenhavet.

Ansökan avser till uppförande, drift och avveckling av den havsbaserade vindkraftparken Fyrskeppet Offshore i Bottenhavet. Ansökan omfattar en vindkraftpark på högst 187 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 350 meter över medelvattennivån inom det område som framgår av Bilaga A i ansökningshandlingarna. Ansökan omfattar även tillhörande transformatorstationer, omriktarstationer, plattformar, mätmaster och andra sammanhängande anläggningar. Verksamhetsområdet ligger som närmast cirka 50 km från den svenska kusten.

Av miljökonsekvensbeskrivningen framgår bland annat att verksamhetsområdet överlappar ett område utpekat som riksintresse för yrkesfisket som angränsar söderut till ett utpekat fiskhabitat och rekryteringsområde för fisk. Anläggnings- och avvecklingsarbeten kan medföra sedimentspridning som tillfälligt kan påverka vattenkvaliteten och öka grumligheten. Undervattensljud kan påverka vissa fiskarter och störningskänsligheten är som störst under anläggningsfasen om fundament installeras genom pålning. I drift kan vindkraftparken ge upphov till en viss reveffekt där bottenfaunan lokalt kan utöka sin utbredning av hårdbottenarter inom området. Genom det område som utpekas som verksamhetsområdet går ett riksintresse för kommunikationer som utgörs av sjötrafikstråket Grundkallen – Sundsvall. Vidare beskrivs bland annat förväntat påverkan på fisk, fågel, fladdermöss och däggdjur som säl. I övrigt avhandlas frågor som gäller bedömda kumulativa effekter, landskapsbild, marinarkeologi, sjöfart samt yrkesfiske m.m.

Ansökan om tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken (ansökan om Natura 2000-tillstånd)

Fyrskeppet Offshore AB yrkar att Länsstyrelsen i Uppsala län, med avseende på Natura 2000-områdena Finngrundet – Östra banken (SE0630260), Finngrundet – Norra banken (SE0630263) och Finngrundet – Västra banken (SE0630262), meddelar tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken för den vindkraftsparken Fyrskeppet Offshore i Bottenhavet med tillhörande anläggningar som omfattas av tillståndsansökan enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon.

Ansökan innehåller de uppgifter som krävs enligt 19 kap. 6 § MB och består av ansökan jämte bilagor. Livsmiljöer och arter som är skyddade på annan grund än genom Natura 2000-regelverket ingår inte i förevarande prövning utan prövas inom ramen för ansökan om tillstånd enligt SEZ.

Synpunkter och yttrande över ansökningarna

Ansökan i respektive ärende samt ett urval av kompletteringarna är åtkomliga som pdf-filer samt filmer med visualiseringar nedan. Ansökningshandlingarna i ärendet finns också tillgängliga på Länsstyrelsen, Bäverns gränd 17 i Uppsala samt Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Borgmästarplan 2 i Gävle.

Den som vill yttra sig i ärendena ska göra det skriftligen till Länsstyrelsen i Uppsala län, 751 86 Uppsala, alternativt till uppsala@lansstyrelsen.se eller via e-tjänsten komplettering eller yttrande i ärende senast den 27 augusti 2024. Ange diarienummer 7384-2023 för yttrande avseende ansökan i ekonomisk zon respektive diarienummer 5197-2023 för ett yttrande över ansökan tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken, Natura 2000-områdena vid Finngrundet.

Om du vill starta, driva eller ändra vissa miljöfarliga verksamheter behöver du söka tillstånd eller göra en anmälan. Frågor av mindre omfattning kan hanteras av tillsynsmyndigheten. Större frågor som regleras i tillstånden behöver ansökas om hos prövningsmyndigheten. 

Miljöfarlig verksamhet delas in i olika typer av anläggningar

C-anläggningar

C-anläggningar är verksamheter som oftast har relativt liten miljöpåverkan. Exempel på C-anläggningar är mindre lantbruk, bensinstationer och sjukhus. C-anläggningar ska anmälas till kommunen.

B-anläggningar

B-anläggningar är till exempel avloppsreningsverk, täkter, vindkraftsanläggningar, stora lantbruk och många industrianläggningar. De tillståndsprövas av Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

A-anläggningar

A-anläggningar är verksamheter som oftast har omfattande miljöpåverkan, till exempelpappersindustrier, stora energianläggningar och oljeraffinaderier. A-anläggningar tillståndsprövas av mark- och miljödomstolen.

I miljöprövningsförordningen kan du läsa om din anläggning är en A, B- eller C-anläggning:

Miljöprövningsförordningen Länk till annan webbplats.

Exempel på tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet

Tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet kan till exempel vara:

  • avfallsanläggningar, till exempel deponier
  • avloppsreningsverk
  • berg-, grus- och torvtäkter
  • biogasanläggningar
  • depåer
  • djurhållande lantbruk
  • hamnar
  • industrier, till exempel livsmedelsindustrier
  • medelstora förbränningsanläggningar
  • vindkraftsanläggningar.

Prövning av miljöfarlig verksamhet

Länsstyrelsen hanterar ansökningar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Det är sedan Miljöprövningsdelegationen som fattar beslut i ärendena.

Kartor över miljöfarlig verksamhet

Se vilka miljöfarliga verksamheter som är tillståndståndspliktiga via karta och få mer information om verksamheterna.

Tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Driver du en miljöfarlig verksamhet med tillstånd? Det är Länsstyrelsen som normalt har tillsyn över verksamheten, i vissa fall kan det vara kommunens miljönämnd.

Kopia på anmälan om miljöfarlig verksamhet

Om du som arbetar på kommunen får en anmälan om miljöfarlig verksamhet ska du skicka kopior av handlingarna till Länsstyrelsen. Du kan skicka in handlingarna via vår e-tjänst.

Avfall

Länsstyrelsen hanterar ärenden som gäller transport och dumpning av avfall och handlägger ansökningar om tillståndspliktig avfallsverksamhet. Vi ansvarar även för tillsyn av avfallshantering tillsammans med kommunerna.

Kemikalier och kemiska produkter

Ska du yrkesmässigt överlåta farliga kemiska produkter? Eller vill du hantera farliga kemiska produkter privat? Då kan du behöva ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Sevesolagen

Driver du en verksamhet som hanterar eller lagrar stora mängder av kemikalier? Verksamheten kan då omfattas av Sevesolagen, som syftar till att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Kontakt

Länsstyrelsen i Uppsala län

Besöksadress: Bäverns gränd 17

Telefon: 010-22 33 000

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss