Vi har hög ärendebelastning under en tid framöver vilket leder till långa handläggningstider.

Kyrkliga kulturminnen

Många av Sveriges kyrkobyggnader, kyrkotomter, begravningsplatser och kyrkliga inventarier är skyddade genom kulturmiljölagen. För att ändra i ett kyrkligt kulturminne krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Vi ger också råd, yttrar oss i frågor om vård- och underhållsplaner och utövar tillsyn.

Sök tillstånd att förändra ett kyrkligt kulturminne

Kyrkor, kyrkotomter och begravningsplatser som är uppförda för Svenska kyrkan före 1940 får inte ändras på ett väsentligt sätt utan tillstånd från Länsstyrelsen. Det gäller även vissa nyare kyrkor, kyrkotomter och begravningsplatser som är skyddade genom ett särskilt beslut. För byggnader som står på skyddade kyrkotomter eller begravningsplatser krävs tillstånd för ändringar oavsett byggnadens ålder.

Tillståndsplikt kan även gälla för vissa kyrkor som tidigare har ägts av Svenska kyrkan, men som har sålts till annan ägare.

När behövs tillstånd?

Du behöver vanligtvis tillstånd från Länsstyrelsen om du exempelvis vill

  • riva, flytta eller bygga om en kyrkobyggnad
  • ändra exteriör eller interiör i en kyrkobyggnad, med dess fasta inredning och konstnärliga utsmyckning
  • ändra färgsättning
  • utvidga eller ändra en kyrkotomt eller begravningsplats
  • uppföra eller väsentlig ändra byggnader, murar, portaler, eller andra fasta anordningar
  • ändra medvetet gestaltad vegetation.

Det är Länsstyrelsen som bedömer om en förändring eller en underhållsåtgärd kräver tillstånd. Kontakta alltid oss inför planerade ändringar eller underhåll.

Ta hjälp av en antikvarisk expert

För att hitta de mest varsamma lösningarna på verksamhetens behov är det viktigt att du tar hjälp av en antikvarisk expert tidigt i en renoverings- eller förändringsprocess. Antikvarien ska se till att de kulturhistoriska värdena bevaras och kan även skriva den konsekvensbeskrivning som du ska skicka med vid ansökan.

När Länsstyrelsen lämnar tillstånd är det oftast förenat med villkor om hur arbetet ska utföras och dokumenteras, och att det ska genomföras med antikvarisk medverkan. Antikvariska experter att anlita finns på museer och inom privata företag.

Kontakta gärna Länsstyrelsen innan du söker tillstånd

Tillståndsprövningen underlättas och går snabbare om vi får samråda om utförandet och vilket underlagsmaterial du behöver ta fram innan du lämnar in en tillståndsansökan.

Länsstyrelsen i Södermanlands län har en förväntad handläggningstid för ärenden om kyrkliga kulturminnen på ca 6 månader. Tillståndsprövningen varierar i omfattning och tid beroende på ärendets komplexitet.

Vad som är en väsentlig ändring och därmed tillståndspliktigt och vad som är löpande underhåll är ibland svårt att avgöra. Det är Länsstyrelsen som avgör vilka åtgärder som är tillståndspliktiga. Är ni osäkra på vad som gäller så tag kontakt med Länsstyrelsen.

Vid tillståndsprövningen gör Länsstyrelsen en avvägning och bedömning mellan församlingens behov och hur de kulturhistoriska värdena påverkas av ändringen.

Sök tillstånd att ändra eller flytta kyrkliga inventarier

Kyrkliga inventarier i Svenska kyrkan som har kulturhistoriskt värde och är upptagna i kyrkans inventarieförteckning är skyddade genom kulturmiljölagen oavsett ålder. Skyddet gäller även om inventarierna inte förvaras i kyrkan. Inventarier som ägs av enskild omfattas däremot inte av kulturmiljölagen. Alla skyddade kyrkliga inventarier ska förvaras och vårdas väl.

När behövs tillstånd?

Enligt kulturmiljölagen behövs tillstånd från Länsstyrelsen om kyrkliga inventarier av kulturhistoriskt värde ska

  • repareras/konserveras eller ändras
  • flyttas från den plats där de sedan gammalt hör hemma
  • avföras från förteckningen
  • avyttras.

Ta kontakt med Länsstyrelsen innan du lämnar in en ansökan så att vi kan samråda om åtgärden och vilket underlagsmaterial du behöver ta fram inför tillståndsprövningen.

Väsentlig ändring i kyrkobyggnaden, på kyrkotomten eller på begravningsplatsen kräver tillstånd enligt kulturmiljölagen. Även vissa åtgärder på kyrkliga inventarier kräver tillstånd. Exempel på väsentlig ändring:

Kyrkobyggnaden

  • bygga om, bygga till, flytta eller riva
  • ändra ytskikt och kulörer interiört och exteriört
  • ändra eller göra ingrepp i kyrkans stomme eller murverk etcetera
  • göra nya installationer, till exempel el och värme
  • ändra, tillföra eller flytta fast inredning, till exempel bänkar, altare, dopfunt eller konstnärlig utsmyckning.

Kyrkotomt och begravningsplats

  • utvidga eller på annat sätt förändra
  • uppföra eller ändra byggnader, murar, portaler och andra fasta anordningar, till exempel anläggande eller ändring av minneslundar
  • borttagande av gravvårdar, grus- och gravramar, beläggning på gångar, större förändringar av planteringar, till exempel upprepat borttagande av växtlighet med mera.

Kyrkliga inventarier

  • avyttra eller flytta från traditionell plats
  • ta bort ur inventarieförteckning
  • reparera, ändra eller konservera
  • renovera eller installera ny orgel

Ansök om tillstånd

Skicka ansökan till:

  • Adress: Länsstyrelsen i Södermanlands län, 611 86  Nyköping
  • E-post: sodermanland@lansstyrelsen.se

Anmäl ansvariga för förteckning över kyrkliga inventarier

Varje församling i Svenska kyrkan ska utse två personer som ansvarar för att det finns en förteckning över de kyrkliga inventarierna och för att föremålen förvaras och vårdas väl. Församlingen ska anmäla till Länsstyrelsen vilka personer som har utsetts som ansvariga.

Kyrkoantikvarisk ersättning

Svenska kyrkans församlingar och pastorat kan ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning eller kyrkounderhållsbidrag från Svenska kyrkans stift. För detta kan ett tillstånd eller ett yttrande från Länsstyrelsen behövas.

När ersättning söks från stiftet, ska det redan finnas ett skriftligt tillstånd från Länsstyrelsen till åtgärderna. Kom ihåg att ansöka om tillstånd i god till Länsstyrelsen innan ni ska lämna in er ansökan om kyrkoantikvarisk ersättning till stiftet.

Uppvärmningssystem i kyrkor, luftavfuktare och solceller

Planerar er församling att byta värmesystem i en kyrka? Länsstyrelserna i Södermanland, Stockholm och Örebro har tagit fram ett PM om vad man bör tänka på inför översyn eller byte av uppvärmningssystem. Här finns även information om installation av luftavfuktare och solceller

PM Att tänka på inför översyn eller byte av uppvärmningssystem i en kyrka, installation av luftavfuktare och solceller Pdf, 164.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss