Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Vårdar du en kulturmiljö så att den bevaras för framtiden? Eller arbetar du för att göra en kulturmiljö mer tillgänglig och användbar? Du kan söka bidrag för det hos Länsstyrelsen.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och landskap är gemensamma källor till kunskap och upplevelser. Du kan söka bidrag från oss om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden eller om du gör den mer tillgänglig och användbar för alla.

Bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer

Ett nationellt mål är att det ska finnas en mångfald av kulturmiljöer, byggnader och anläggningar som bevaras, används och utvecklas. Staten avsätter varje år pengar för kulturmiljövården. Vad pengarna får användas till står i förordningen om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer.

Du som äger eller förvaltar en kulturhistoriskt värdefull byggnad eller miljö kan söka bidrag från Länsstyrelsen.

Vi kan bevilja bidrag till:

  • vård av kulturhistoriska byggnader och miljöer som redan är skyddade som byggnadsminnen, kulturreservat eller ingår i ett så kallat riksintresse för kulturmiljövården
  • vård av värdefulla kulturmiljöer som ger särskild förståelse av historiska sammanhang eller som har särskild lokal eller regional betydelse
  • projekt som gör att kulturmiljöer blir mer tillgängliga och användbara för alla.

Bidrag för byggnadsvård

Om du ska vårda eller restaurera en kulturhistoriskt värdefull byggnad eller miljö kan det innebära extra kostnader. Du kan söka bidrag om du exempelvis behöver använda ett särskilt material eller en speciell byggnadsmetod för att bevara det kulturhistoriska värdet.

Exempel på åtgärder som kan få bidrag:

  • För bevarande av byggnadsdelar och byggnadsdetaljer som saknar funktion.
  • Arbeten som kräver specialistkompetens eller nyttjande av särskilda material och hantverksmetoder.
  • Antikvarisk medverkan och dokumentation under byggprocessen.

Bidrag för vård av kulturlandskap och fornlämningar

Du kan söka bidrag för vård och skötsel av ett kulturlandskap eller en fornlämning om det innebär extra kostnader för de material eller metoder som krävs för att bevara kulturhistoriska värden. Det kan exempelvis gälla vid en lagning av en milsten eller slåtter av gräs på ett gravfält.

Exempel på åtgärder som kan få bidrag:

  • Röjning av sly, slåtter, bete vid fornlämning.
  • Skötsel av kulturhistoriskt värdefulla parker, trädgårdar och landskap.
  • Kostnader för materialinköp och/eller maskinhyra i samband med vårdåtgärder.

Bidrag för ökad tillgänglighet och kunskap om värdefulla kulturmiljöer

Om du förbättrar tillgängligheten så att det blir lättare för alla att uppleva en värdefull kulturmiljö kan du ansöka om bidrag. Vi kan även ge stöd till projekt som syftar till att sprida kunskap om historiska händelser eller förlopp som en byggnad eller en miljö berättar om.

Exempel på åtgärder som kan få bidrag:

  • tillgänglighetsanpassning av den fysiska miljön
  • ta fram kunskapsunderlag
  • sätta upp informationsskyltar.

Tillgängligt kulturarv, Riksantikvarieämbetet Länk till annan webbplats.

När ska du ansöka?
Länsstyrelsen tar emot ansökningar löpande under året. Din ansökan om bidrag ska ha kommit in till Länsstyrelsen senast den 31 december för prövning inför nästkommande års beredning av bidrag.

Riksantikvarieämbetet fattar ett årligt delegationsbeslut om länsstyrelsernas kulturmiljövårdsbidrag i början av året. Först därefter vet vi att vi kan disponera medel och hur stor summa som är tillgänglig det aktuella budgetåret. För Länsstyrelsen i Södermanlands län har vi satt som mål att beslut om att ge bidrag ska vara fattade under årets första sex månader.

I besluten om beviljade bidragsmedel ställer Länsstyrelsen villkor att arbetena ska påbörjas och slutföras vid en given tidpunkt. Detta beror på att bidragsmedlen är knutna till ett visst budgetår.

Bidragsanslagets storlek
Tillgängliga bidragsmedel varierar år från år och är alltid starkt begränsade i förhållande till antalet ansökningar. Även om de formella kraven för bidrag är uppfyllda är det varje år många ansökningar som inte kan få medel. Observera att egeninsats i form av exempelvis egna medel, annan medfinansiering eller eget ideellt arbete alltid krävs.

Vad är en kulturhistoriskt motiverad merkostnad?
Byggnadsvårdsinsatser kan innebära kulturhistoriskt motiverade merkostnader. Detta är den höjda kostnad som kan uppkomma genom användandet av traditionella material och hantverksmässiga metoder. Det kan vara den faktiska prisskillnaden mellan att välja traditionella material och moderna material (till exempel tegelpannor i stället för betongpannor). Ibland går det inte att räkna ut den exakta kulturhistoriskt motiverade merkostnaden, då uppskattar Länsstyrelsen kostnaden. Den kulturhistoriskt motiverade merkostnaden kan dock aldrig uppgå till 100 % av projektets totala kostnad.

Byggnadsminne
Vid ändring av ett byggnadsminne krävs även tillstånd från Länsstyrelsen. Skicka med kopia på ditt tillstånd om du redan har fått det, eller bifoga ansökan om tillstånd till din bidragsansökan. Ta kontakt med Länsstyrelsen i god tid innan en ansökan om tillstånd av ändring görs.

Byggnadsminnen

Så här bedömer vi din ansökan

En ansökan prövas antingen av Länsstyrelsen eller av Riksantikvarieämbetet. Vid prövningen bedömer vi också fastighetsägarens egen insats och möjlighet att långsiktigt förvalta de kulturhistoriska värdena.

För Länsstyrelsens prövning av ansökningar tillämpas prioriteringen:

  • anläggningar skyddade enligt kulturmiljölagen
  • anläggningar inom riksintresseområde för kulturmiljövården
  • kommunala kulturmiljöunderlag
  • insatser i andra kulturhistoriskt värdefulla miljöer

Rollfördelning
Det juridiska ansvarsförhållandet när en entreprenör utför ett arbete som finansieras med bidragsmedel regleras mellan bidragsmottagare, det vill säga beställaren, och entreprenören. Länsstyrelsen är aldrig beställare.

Material och metoder
Åtgärder finansierade med bidragsmedel ska så långt det är möjligt utföras med material och metoder som är lämpliga med hänsyn till bidragsobjektets kulturhistoriska värden. Med lämpliga avses beprövade material och metoder som fungerar väl tillsammans med aktuell byggnadsdel. Om det inte är möjligt att utföra arbetet på det sättet ska det vara väl motiverat i bidragsansökan. Statsbidraget till kulturmiljövård kan normalt inte kombineras med ROT-avdrag. Bidrag lämnas inte heller till standardhöjande åtgärder.

Erfaren entreprenör
En entreprenör som utför arbete finansierat med bidragsmedel ska ha dokumenterad och vitsordad erfarenhet av att arbeta med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse/miljöer. Om möjligt ska referensobjekt anges i bidragsansökan.

Anlita en antikvarisk expert

När vi beviljar bidrag för förvaltning av värdefulla kulturmiljöer sker det ofta med villkoret att åtgärderna ska genomföras under antikvarisk medverkan. En antikvarisk expert ska då följa arbetet, och se till att det utförs på ett sätt som bevarar det kulturhistoriska värdet. Experten som du anlitar ska uppfylla våra krav på kompetens, erfarenhet och lämplighet.

Expertens uppgifter är att

  • följa arbetet och lämna anvisningar
  • dokumentera arbetet
  • efter avslutat arbete sammanställa en rapport om åtgärderna.

Utbetalning av bidraget

För att få pengarna utbetalade behöver

  1. Länsstyrelsen ha godkänt din ansökan om bidrag
  2. du ha genomfört de aktuella åtgärderna.

När detta är gjort kan du ansöka om utbetalning (skicka en rekvisition).

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss