Skyfallsliknande regn i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Byggnadsminnen

Länsstyrelsen kan skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar genom att förklara dem som byggnadsminnen. Den som ska göra ändringar i ett byggnadsminne måste söka tillstånd från oss.

Vad är ett byggnadsminne?

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader berättar om och hjälper oss att förstå samhällsutvecklingen samt människors livsvillkor och synsätt i olika tider. För att även kommande generationer ska kunna ta del av detta kulturarv kan byggnader eller bebyggelsemiljöer skyddas som byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen.

Det är Länsstyrelsen, i samråd med fastighetsägaren, som beslutar att en byggnad eller annan miljö ska skyddas som byggnadsminne. I beslutet anges vilka delar som är skyddade och som behöver tillstånd för att ändras.

Det finns också statligt ägda byggnadsminnen som regeringen beslutar om. Tillstånd till ändringar av dessa hanteras av Riksantikvarieämbetet.

Statliga byggnadsminnen, Riksantikvarieämbetet Länk till annan webbplats.

Vi har hög ärendebelastning under en tid framöver vilket leder till långa handläggningstider.

Sök tillstånd att ändra ett byggnadsminne

Som fastighetsägare behöver du tillstånd från oss för att göra ändringar som strider mot byggnadsminnets skyddsbestämmelser. Beroende på vad som gör just det byggnadsminnet särskilt värdefullt kan skyddsbestämmelserna vara mer eller mindre omfattande. Tillstånd kan behövas för att

  • riva, flytta, bygga om eller bygga till
  • göra ingrepp i eller ändra exteriören, till exempel byta tak- och fasadmaterial eller fönster och dörrar
  • ändra planlösningen
  • ändra eller göra ingrepp i stommen
  • ändra färgsättning eller ytskikt
  • ändra interiören eller den fasta inredningen
  • göra ändringar inom byggnadsminnets skyddsområde.

För att avgöra om det krävs tillstånd bör du alltid kontakta oss för samråd i ett tidigt skede inför planerade ändringar eller underhåll.

  1. Tidigt samråd
    Om du äger ett byggnadsminne och planerar en åtgärd, behöver du ta kontakt med Länsstyrelsen för att samråda. Länsstyrelsen kommer att behöva veta mer om varför du vill göra åtgärden och ni kan tillsammans diskutera hur åtgärden kan göras med hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Länsstyrelsen kan svara på om åtgärden kräver tillstånd och vilka experter som kan behöva ta fram underlag för ansökan eller medverka i projektet, samt vilka handlingar som ska bifogas ansökan. Ibland kan det behövas ett samråd med Länsstyrelsen på plats.

  2. Ansökan om tillstånd
    Om Länsstyrelsen har bedömt åtgärden som tillståndspliktig ska du som fastighetsägare skicka in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen. Ansökan görs på nedanstående formulär. Det är viktigt att du motiverar varför du vill göra åtgärden. Länsstyrelsen kan endast bevilja tillstånd om det finns särskilda skäl för ändringen. Ansökan ska kompletteras med bilagor som beskriver nuläget, den önskade åtgärden och vilka material och metoder som är tänkta att användas. Kom ihåg att vissa ändringar även kräver bygglov från kommunen!

  3. Handläggning
    Länsstyrelsen tar emot ansökan och begär vid behov in kompletterande handlingar. Handläggningstiden varierar beroende på åtgärdens omfattning och art och handläggningstiden börjar när ansökan är komplett. Beräknad handläggningstid är i normalfallet tre till sex månader. Se därför till att ansöka om tillstånd i god tid innan du önskar genomföra en ändring!

  4. Beslut
    Länsstyrelsen fattar ett beslut och skickar detta till dig. En kopia på beslutet skickas till Riksantikvarieämbetet. Både du som fastighetsägare och Riksantikvarieämbetet kan överklaga beslutet. Överklagandetiden är tre veckor från det att beslutet mottagits. Sedan vinner beslutet laga kraft och åtgärden kan då påbörjas. När Länsstyrelsen tillåter en åtgärd så görs det alltid på vissa villkor. Dessa finns listade i beslutet och det är ditt ansvar som fastighetsägare att villkoren följs. Om nya omständigheter uppstår, i förhållande till det som angivits i tillståndsansökan, måste Länsstyrelsen kontaktas för samråd eller en förnyad tillståndsprövning.

  5. Antikvarisk medverkan
    Ett vanligt villkor i ett beslut om tillstånd är att åtgärden ska följas av en antikvarisk expert för rådgivning och dokumentation. Den antikvariska experten bör kontaktas av dig som fastighetsägare i god tid innan arbetet startar och kallas till alla byggmöten.

  6. Slutbesiktning
    Ett annat vanligt villkor i ett beslut om tillstånd är att åtgärden ska dokumenteras i en rapport. Den görs normalt av den medverkande antikvarien efter att åtgärden har färdigställts. Länsstyrelsen kan göra en slutbesiktning genom att granska rapporten, och genom ett platsbesök. Efter slutbesiktning sammanställer Länsstyrelsen ett yttrande där arbetet godkänns med eller utan anmärkningar. Om Länsstyrelsen ser stora avvikelser från ansökan eller brister som påverkar det kulturhistoriska värdet negativt, kan du som fastighetsägare föreläggas att vidta rättelse.

Ansök om tillstånd

Av ansökan ska det tydligt framgå

  • vad du söker tillstånd till och varför
  • vilka ändringar eller ingrepp du planerar att göra, och hur de ska göras.

Det kan även krävas

  • ett åtgärdsprogram, ibland med fackmässigt gjorda ritningar
  • ett antikvariskt utlåtande.

Kontakta gärna oss innan du skickar in din ansökan så kan vi stämma av att ansökan är komplett och tydlig.

Skicka ansökan till:

  • Adress: Länsstyrelsen i Södermanlands län, 611 86  Nyköping
  • E-post: sodermanland@lansstyrelsen.se

Sök byggnadsvårdsbidrag

Om du äger eller förvaltar ett byggnadsminne kan du söka bidrag från oss för att vårda det eller göra det mer tillgängligt.

Anlita en antikvarisk expert

När Länsstyrelsen beslutar om tillstånd eller bidrag som rör byggnadsminnen ställer vi ofta villkoret att en antikvarisk expert ska följa projektet. Den antikvariska experten ska uppfylla våra krav på kompetens, erfarenhet och lämplighet.

Vanligt förekommande uppgifter för den antikvariska experten är att

  • följa arbetet, samt delta i byggmöten och besiktningar
  • bistå med antikvariska råd och lämna detaljanvisningar
  • dokumentera genomförda åtgärder och byggnadshistoriska iakttagelser
  • uppmärksamma avvikelser från beslutet och vid behov kontakta Länsstyrelsen
  • efter avslutat arbete sammanställa en antikvarisk rapport.

Föreslå ett byggnadsminne

Av alla byggnader med höga kulturhistoriska värden är det bara ett fåtal som kan skyddas som byggnadsminnen.

Om du har ett förslag om en byggnad eller miljö som du tycker ska bli byggnadsminne är du välkommen att kontakta oss. Vi kan ge information om hur en byggnadsminnesförklaring går till och vilket underlagsmaterial du behöver skicka in.

K-märkta hus

K-märkning är ett samlingsbegrepp som ibland används om kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Vad som avses är ofta olika typer av skydd som finns i gällande detaljplaner. För frågor om K-märkta byggnader som inte omfattas av kulturmiljölagen eller miljöbalken ska du vända dig till respektive kommun.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss