Skyfallsliknande regn i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Ansvarsfullt kattägande

Våra älskade husdjur, katter, berikar våra liv på så många sätt med sin charm, självständighet och lojalitet. Tyvärr möter många katter lidande i form av hemlöshet, övergivande och bristande vård.

Ett av våra stora djurskyddsproblem är hemlösa katter. I Sverige finns det uppskattningsvis över 100 000 katter som kommit vilse, övergetts av sina ägare eller fötts ute av en redan hemlös katthona. Det är något som leder till onödigt lidande för våra älskade husdjur. Genom att ta ansvar som kattägare och genom gemensamma insatser kan vi arbeta för att minska detta lidande och skapa en bättre framtid för våra fyrbenta vänner.

Här kommer några handfasta tips på vad det innebär att vara kattägare och vad du ska tänka på.

Impulsinköp

Visste du att en katt kan bli upp till tjugo år gammal? Därför kan det vara bra att tänka efter om livet med katt passar dig även om tjugo år. Hur förändrar en katt ditt liv – innan du skaffar dig en. Katter är inte en budgetvariant av hund. Katter behöver försäkras, vaccineras och tas om hand på samma sätt som hundar eller andra husdjur. Att oavsett om du har en inne eller utekatt behöver den tillsyn och omvårdnad. Du kan inte lämna den vind för våg utan se till att någon tittar till den regelbundet, ger mat, vatten och kärlek.

Ställ dessa frågor innan du eller familjen bestämmer er för att bli med katt:

  • Har någon i familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste släkt eller bekantskapskrets? Hur kommer en katt påverka er relation?
  • Hur löser du kattpassning om du reser bort?
  • Har du tid att spendera med din katt? Tvärtemot vad många tror så uppskattar socialiserade katter sin ägares sällskap och behöver även aktiveras genom social kontakt och lek.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla katten?

Katter på drift

Alla hemlösa katter är inte alltid övergivna. Vanligaste orsaken till att katter försvinner och inte kommer hem är att de blivit instängda, bortskrämda, skadade eller inte är kastrerade. En katt som inte är kastrerad har en stark parningsinstinkt. Därför är det lika viktigt att kastrera hankatter. Och att göra det vid sex månaders ålder innan katten blivit könsmogen.

Kastrering av kattdjur

Att kastrera eller sterilisera din katt behöver inte vara ett skrämmande beslut. Det skyddar katten från vissa sjukdomar och hjälper till att undvika oplanerade kullar. Som kattägare ska du gör vad du kan för att förhindra oplanerad, oönskad eller överdriven fortplantning hos katter. Katter som vistas fritt utomhus bör vara kastrerade eller steriliserade för att förhindra okontrollerad förökning.

Sommarstugekatter

Visste du att om du börjar mata en katt vid din sommarstuga så anses du efter en tid vara ansvarig för kattens tillsyn och skötsel. Du kan med andra ord inte bara lämna den när semestern är slut.

Övergivna katter?

En bortsprungen katt kan anses vara ett hittegods. Du är skyldig att kontakta polisen om du tar hand om en bortsprungen katt. Det är polisen som avgör om katten ska ses som hittegods.

Om katten däremot är övergiven hanteras den av Länsstyrelsen enligt djurskyddslagen. Utanför kontorstider kan polisen besluta om katten ska omhändertas.

Katter får ströva fritt utan att anses som bortsprungna. Därför är det viktigt att märka och registrera sin katt som då snabbt kan uteslutas som bortsprungen eller övergiven.

Misstänker du att en katt sprungit bort ska du:

  • Anmäla katten till polisen som då kan matcha katten mot inkomna anmälningar om bortsprungna och saknade katter.
  • Kolla om katten har en tatuering eller besök en veterinär för att kontrollera eventuellt chipnummer. Det är viktigt att du släpper tillbaka katten på samma ställe som du hittade den.
  • Sprida information om den upphittade katten genom att sätta upp flyers, prata med grannar, skapa inlägg i tidningar och på sociala medier för att kunna hitta ägaren.
  • Kontakta ett katthem om du inte lyckas hitta en ägare och misstänker att katten är bortsprungen.

Märkning av katter

Enligt en ny lag från 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det ska ske innan den är fyra månader och gäller både ute och innekatter. Märkta och registrerade katter gör det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då ser man också vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem.

Vad händer om du inte ID-märker eller registrerar din katt?

Om du struntar att ID-märka och registrera din katt kan du få betala vite. Vi är tillsynsmyndighet och ansvarar för att lagen om märkning och registrering av katter efterlevs.

Märka och registrera katter - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss