Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Om Länsstyrelsen i Östergötlands län

Länsstyrelsen arbetar för ett livskraftigt Östergötland. Vi är statens företrädare i länet och ser till att nationella mål får genomslag. Med hänsyn till regionala förutsättningar gör vi avvägningar mellan olika samhällsintressen. Vi skapar samhällsnytta och påverkar samhällsutvecklingen, varje dag.

I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som beslutsfattare, tillsynsmyndighet och partner i frågor som rör länets utveckling. Vi fattar beslut i en mängd olika frågor som rör samhällets fokus och vår uppgift är att väga samman olika perspektiv och ta hänsyn till komplexa sammanhang.

Vi samordnar olika samhällsintressen och insatser, i dialog med andra aktörer. Genom nära samverkan med kommuner, företag, andra myndigheter och organisationer bidrar vi till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling i hela länet.

Vårt uppdrag från regeringen

Som statens företrädare i länet är det vår uppgift att se till att regeringens politik förverkligas regionalt. Vi ska se till att länet utvecklas på ett sådant sätt att nationella mål får genomslag, samtidigt som hänsyn tas till regionala förhållanden och förutsättningar. Vi ska ha ett samlat regionalt perspektiv och vi behöver därför ha en god inblick i Östergötlands behov och förutsättningar. Denna kunskap ska vi föra vidare till regeringen, så att den kan fatta de bästa besluten för Östergötlands utveckling.

Länsstyrelsen har samma ställning som centrala myndigheter och verk. Vi arbetar med flera olika departement som ger oss uppdragen och följer upp vår verksamhet. Vår ansvarige minister är civilministern.

Vår verksamhet

Vår breda verksamhet omfattar bland annat frågor som rör samhälle, kulturmiljö, landsbygd, djur, miljö, natur, mänskliga rättigheter, krisberedskap och totalförsvar. Till våra uppgifter hör rådgivning, samordning, tillstånd, tillsyn, stöd och bidrag. Vårt arbete är tvärsektoriellt, vilket innebär att vi prioriterar och väger insatser mot varandra för att skapa den största samhällsnyttan.

Några exempel på hur vi använder våra insatser och verktyg är:

  • Tillsyn och prövning – djurhållning, miljöfarlig verksamhet, kulturarvet, kameraövervakning, kommunala detalj- och översiktsplaner.
  • Samordning – av länets krafter vid kriser, statliga och kommunala uppdrag, miljömålen och överklagande av kommunala beslut.
  • Ge tillstånd – miljöfarlig verksamhet, jakt och fiske, förändringar i kulturmiljön.
  • Bevara – kulturmiljöer och skyddsvärd natur.
  • Rådgivning och information – landsbygdsutveckling, naturvård, underhåll av kulturarvet, energieffektivisering, sociala frågor.

Krisberedskap och civilt försvar

Länsstyrelsen är sammanhållande för krisberedskapen inom vårt geografiska område. Det innebär att vi samordnar det regionala arbetet före, under och efter en samhällsstörning. Vi samordnar också planeringen och förberedelserna för det civila försvaret i länet. Detta så att samhället ska fungera även under höjd beredskap och krig.

Länsstyrelsen Östergötland är civilområdesansvarig länsstyrelse för det sydöstra civilområdet, som består av Jönköpings, Kalmars och Östergötlands län. Vi samordnar och verkar för en enhetlig inriktning inför och vid höjd beredskap inom civilområdet.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck finns vid Länsstyrelsen Östergötland. Centrumet ska stödja och bidra till ett strategiskt, förebyggande och kunskapsbaserat arbete på nationell, regional och lokal nivå.

hedersförtryck.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationsschema

Länsstyrelsen i Östergötlands län är organiserad i fem avdelningar med underliggande enheter.

Illustration över länsstyrelsen i Östergötlands organisation. Östergötlands länsstyrelse är indelad i fem olika avdelningar med underliggande enheter. Avdelningarna är: avdelningen för verksamhetsstöd, avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel, avdelningen för miljö och natur, avdelningen för människa och samhälle samt avdelningen nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Alla avdelningar ligger under länsledningen.

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss