Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Yttrande över remiss av promemorian: Ytterligare steg för att förbättra genomförandet av MKB-direktivet

Yttrande

Länsstyrelsen Östergötland yttrar sig över promemorian: Ytterligare steg för att förbättra genomförande av MKB-direktivet (KN2023/04664).

Länsstyrelsen Östergötland är till största del positiv till förslagen. Dock har en del av förslagen vissa nackdelar, och att en del behöver göras tydligare.

Länsstyrelsen anser att en förprövning av vattentäkter på jordbruksfastigheter är lämpligt. Däremot kommer regelbördan för den som anmäler sin vattenverksamhet att öka. Dessutom riskerar en avgift i form av timtaxa medföra att färre anmälningar görs, samt att klagomål och behov av tillsyn ökar. Avgiften kan även leda till att fler vill använda sig av undantaget för tillstånd till vattenverksamhet.

De föreslagna ändringarna enligt 12 kap. miljöbalken leder till att fler verksamheter och åtgärder blir anmälnings- och tillståndspliktiga. Det ger Länsstyrelsen möjlighet att förelägga en verksamhet att söka tillstånd. Dock kommer den administrativa bördan och kostnaderna för att ta fram innehåll i en anmälan eller i ett tillstånd att öka. Även solcellsparker (över 0,5 hektar), och stora batterilager, borde omfattas av den nya anmälningsplikten. Däremot bör avskogning av mark med syfte att restaurera betesmarker undantas. Avgifter för handläggning av ärenden bör inte införas.

Läs yttrandet i sin helhet

Vill du läsa yttrandet i sin helhet? Kontakta diariet via e-post: ostergotland@lansstyrelsen.se
Glöm inte att uppge diarienummer 20868-2023.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss