Licensjakt björn

Jakt efter björn sker alltid under kontrollerade former i form av licensjakt eller skyddsjakt. Rätten att besluta om licensjakt efter björn ligger hos Länsstyrelsen.

Licensjakt björn 2024

Länsstyrelsen i Dalarnas län har tagit beslut om licensjakt efter björn 2024.

80 björnar får fällas i länet med start 21 augusti och jakten pågår som längst till 15 oktober. Björnjakten får bedrivas inom 4 områden. Alla som deltar i jakten är skyldiga att känna till villkoren i beslutet.

Beslut om licensjakt efter björn 2024 Pdf, 1.9 MB.

Information om resultatet av licensjakten på björn 2024

Du hittar information om fällda björnar i databasen Rovbase.

Databasen Rovbase Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rapportera fälld eller påskjuten björn

Fälld eller påskjuten björn måste rapporteras till Länsstyrelsen inom en timme.

Ring för att anmäla fälld eller påskjuten björn. Samma telefonnummer gäller om du vill veta återstående tilldelning.

Telefon 010-225 04 70

Jaktområden

Jakten är fördelad på fyra områden. Antalet björnar som får skjutas inom varje område bestäms utifrån målet att björnstammen ska minska där den idag är som tätast.

 

Förstora bilden

Gränsbeskrivning av delområden

Delområde 1 södra gränsen går längs vägarna 1054 och 31 till Sörsjön. Från Sörsjön går gränsen längs vägarna mot väg 70 och till Särnstugan, och sedan längs Älvdalens skjutfält.

Delområde 1a avgränsas av väg 70 och 311 enligt karta.

Delområde 2 och 3 delas längs Österdalälven och Siljan.

Delområde 4 avgränsas av Västerdalälven, Österdalälven. Väg 908 till 929, Rogsjön, väg 875 till 850 och E16 till gränsen mot Gävleborg.

Kartor över jaktområden och viltvårdsområden

Information om var gränserna går för länets björnjaktområden hittar du i vår karttjänst Webb-Gis.

Välj "Vilt och fiske" i menyn. Då kommer du till en undermeny och där väljer du
LstW Björnjaktsområden och klickar ur övriga områden under "Vilt och fiske".

Se länets områden i karttjänsten Webb-GIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tilldelning i de olika delområdena

Område

Tilldelning

Varav inom område 1a

1

20

Minst 7

2

48


3

9


4

3


Totalt

80


 

Försäljning av björnkroppar till vilthanteringsanläggning

Livsmedelsverket har meddelat förändring avseende hur björnar som ska säljas som livsmedel till en vilthanteringsanläggning ska hanteras. Med anledning av det behöver Länsstyrelsen göra vissa förändringar rörande hanteringen av björnar fällda under licensjakt. Den förändrade hanteringen berör björnar som ska säljas som livsmedel via en vilthanteringsanläggning.

Om du har för avsikt att sälja björnkroppen till en vilthanteringsanläggning behöver du tänka på följande:

  • Meddela redan vid anmälan om fälld björn att du avser sälja björnkroppen
  • Björnen får tas ur innan besiktningen men samtliga organ ska tas med till vilthanteringsanläggningen
  • Björnen får inte flås innan besiktningen
  • Björnen besiktas vid skottplats eller vid Karelius vilthanteringsanläggning

Du som inte tänker sälja din fällda björn anmäler som vanligt till Länsstyrelsen att du fällt en björn och Länsstyrelsens besiktningsperson meddelar sedan tid och plats för besiktning.

När får jakten bedrivas?

21 augusti 2024 till 15 oktober 2024 eller tills jakten avlyses. Från och med en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång.

Hur många björnar får fällas?

Totalt 80 djur i Dalarnas län.

Vilka djur får fällas?

Samtliga björnar med undantag för björnhona som åtföljs av ungar samt de ungar som följer björnhona (oavsett ungarnas ålder).

Länsstyrelsen rekommenderar att inte fälla årsunge.

Hur får jakten bedrivas?

Högst två hundar får användas samtidigt. Jakt med hjälp av åtel är tillåten i Dalarnas län, men med särskilda villkor, Se filken "Licensjakt efter björn med hjälpa av åtel" nedan samt "Frågor och svar om licensjakt efter björn med hjälp av åtel".

Hur anmäler jag en fälld eller påskjuten björn?

Skytten ringer Länsstyrelsen på telefon 010-225 04 70 utan dröjsmål och senast inom en timme.

Hur får jag veta hur många björnar som återstår att fälla?

Ring Länsstyrelsens telefonsvarare på telefon 010-225 04 70.

Jakt vid åtel kommer att vara tillåtet vid årets licensjakt på björn. I år är det också tillåtet att ta upp björnspår med hjälp av hund vid åtel.

Åtelmaterial får läggas ut från den 15 juli tills den sista björnen fällts, men inte längre än till jakttidens slut 15 oktober. Observera att åteln måste anmälas till Länsstyrelsen innan åtel läggs ut.

Lämna din anmälan av jakt med hjälp av åtel, senast den 15 juli

Rapportera resultatet av din jakt med hjälp av åtel

Villkor vid licensjakt efter björn med hjälp av åtel

Villkor åteljakt efter björn 2024, bilaga 3, hämtat från beslutet i pdf, se ovan.

  1. Jakt med hjälp av åtel får bedrivas under samma jakttid som licensjakt efter björn i övrigt genomförs i Dalarnas län.
  2. Åtling får påbörjas tidigast 15 juli 2024.
  3. Ingen separat jaktkvot fastställs för jakt vid åtel.
  4. Jakt efter björn med hjälp av åtel är endast tillåten vid platser som iordningställts i enlighet med villkoren angivna under 8 och 9 nedan.
  5. Jakt är inte tillåten vid platser som iordningställts i syfte att locka till sig annat vilt än björn och som inte följer villkoren för åteljakten enligt 8 och 9 nedan.
  6. En person ska vara ansvarig för varje åtel (åtelansvarig).
  7. Åtelansvarig ska innan åtling påbörjas ansöka om åteljakt till länsstyrelsen. Åtling får påbörjas först efter medgivande från länsstyrelsen. För medgivande krävs att alla villkor för åtelplatsen och åtelns beskaffenhet är uppfyllda.
  8. Åtelansvarig ska hålla sig informerad om markägares tillstånd krävs enligt upplåtelse av jakträtt.
  9. Åtelns läge ska uppfylla följande förutsättningar.
    a) Avståndet till närmaste permanent bebodda hus, fritidshus som har sophämtning, åtel avsedd för viltskådning och till permanent anlagd och skyltad campingplats ska vara minst 2 000 meter.
    b) Åtelansvarig ska kontakta eventuella andra personer som under den aktuella perioden bor inom 2 000 meter från åteln och upplysa dessa personer om åtelverksamheten.
    c) Avståndet till väg eller skogsbilväg ska vara minst 200 meter.
    d) Avståndet till vandringsled ska vara minst 500 meter.
    e) Åteln ska inte vara synlig från väg eller vandringsled.
  10. Som åtelmaterial får användas vilt, slaktrester från vilt från samma eller angränsande kommun. En kropp av vilt eller 25 kg från vilt får användas som åtel. Vidare får användas oförädlat vegetabiliskt material eller mindre förädlade vegetabiliska produkter avsedda för utfodring av djur. Rester från tamdjur får inte användas. Till tamdjur räknas även ren.
    Kött från rovdjur eller otestat kött från vildsvin får inte användas som åtelmaterial på grund av risk för spridning av parasiter. Enligt bestämmelserna i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:43) om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur, får fisk inte användas för åtling av björn.
  11. Senast tio dagar efter att jakten avlysts i området ska allt åtelmaterial vara bortplockat och åtelplatsen återställd till ett sådant skick att björnar inte förväntas lockas dit.
    a) Tjära får användas under förutsättningen att du efter björnjaktens slut återställer platsen till ett sådant skick att björnar inte förväntas lockas dit. Om du vill använda tjära,kan du stryka tjäran på något som du efter jaktperiodens slut kan transportera bort från platsen.
  12. Åteln skall märkas med en skylt som ska sitta väl synligt i eller i direkt anslutning till åteln.
  13. Senast 15 november 2024 ska användning av åtel rapporteras till Länsstyrelsen via länsstyrelsens webbtjänst för återrapportering av åtel.
  14. Den som inte lämnar in sin rapport inom föreskriven tidsram kan uteslutas ur fortsatt jakt med hjälp av åtel inom Dalarnas län.
  15. I övrigt gäller för jakt med hjälp av åtel efter björn samma villkor som för licensjakt efter björn i Dalarnas län 2024.

Sammanställd information samt frågor och svar

I samarbete med Jägarförbundet Dalarna och Polisen har Länsstyrelsen i Dalarnas län sammanställt information och svar på vanliga frågor om åteljakt efter björn 2023.

Hur anmäler du?

Du anmäler din åtel via formuläret eller blankett nedan.

Lämna din anmälan av åteljakt, senast den 15 juli

Hur rapporterar du?

Du rapporterar efter avslutad åteljakt via formulär eller blankett nedan. Du ska lämna rapport för alla anmälda åtlar, även om du inte jagade där. Ingen separat jaktkvot fastställs för åteljakt.

Rapportera resultatet av din åteljakt

Avståndskrav

Åtelansvarig ska kontakta och upplysa personer, som under den aktuella tiden bor inom
2000 meter från åteln, om att åteljakt efter björn pågår.

Krav på avstånd från åtelplats:

  • Minst 2 000 meter till närmaste permanent bebodda hus eller fritidshus som har sophämtning, gäller för åtel avsedd för viltskådning och till permanent anlagd och skyltad campingplats.
  • Minst 200 meter till väg eller skogsbilväg.
  • Minst 500 meter till vandringsled. Åteln ska inte vara synlig från väg eller vandringsled.

Annan åtelplats

Jakt är inte tillåten vid platser som iordningställts i syfte att locka till sig annat vilt än björn, till exempel vildsvinsåtel eller rävåtel, och som inte följer villkoren för åteljakt efter björn.

Spår med hund får inte tas upp vid en sådan plats, men om ett spår leder förbi annan åtel går det bra, det är vart spåret tas upp som avgör.

Åtelmaterial – vad får du använda?

  • Vilt, slaktrester från vilt från samma eller angränsande kommun. Max 25 kg eller en helkropp.
  • Oförädlat vegetabiliskt material eller mindre förädlade vegetabiliska produkter avsedda för utfodring av djur. Till exempel foderraps, melass, krossad havre eller sockerbetor.

Åtelmaterial – vad får du inte använda?

  • Rester från tamdjur (inklusive ren och biprodukter som honung)
  • Kött från rovdjur
  • Otestat vildsvinskött
  • Fisk
  • Förädlade livsmedel som inte är avsedda för utfodring av djur, till exempel majsbomb eller sirap

Använda tjära som åtelmaterial

Tjära får användas under förutsättningen att du efter björnjaktens slut återställer platsen till ett sådant skick att björnar inte förväntas lockas dit. Det är kravet enligt punkt 11 i villkoren för åtel i bilaga 2 till Länsstyrelsens beslut om licensjakt på björn.

Det blir svårt att uppfylla villkoret om du stryker tjäran direkt på träd. Om du vill använda tjära, föreslår Länsstyrelsen att stryka tjäran på något som du efter jaktperiodens slut kan transportera bort från platsen. Du kan till exempel stryka tjära på en planka som du fäster mot en trädstam med spännband.

Åtelkamera och motorfordon

En fråga som dykt upp är om du får sitta och bevaka viltkameror och sedan köra med motorfordon till platsen och starta jakten efter att du fått en björn på bild på en åtel.

Det korta svaret är nej. Du kan använda kamera för att se om det rör sig björn på åteln och vilka björnar som varit vid en åtel, men du får inte använda motorfordon för att starta jakten och underlätta ett snabbt upptag på en björn du just fått en bild på.

Länsstyrelsen påminner om vad som sägs i 31 § jaktlagen om användning av motordrivna fortskaffningsmedel:

Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får du inte heller använda för att:

  • söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt,
  • för att hindra vilt att undkomma eller
  • för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

Villkor

Samtliga villkor finns i belutet om licensjakt efter björn i Dalarnas län 2024. Det är ditt ansvar som åtelansvarig att se till att villkoren följs.

Beslut omlicensjakt efter björn 2024 Pdf, 1.9 MB.

Kontakt

Våra telefontider

Du når våra vilthandläggare, helgfria vardagar mellan klockan 08.30 och 11.30.

Övriga tider är du välkommen att kontakta oss via e-post.

Beredskapstelefon rovdjur

Vid akuta rovdjursärenden

Från 1 oktober till 31 maj är finns beredskap mellan klockan 07:00-17:00 .

Från 1 juni till 30 september finns beredskap mellan klockan 07:00-20:00.

Under kontorstid går det bra att kontakta alla besiktningsmän eller någon handläggare.

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss