Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

01- 07 jul 2024 klocka 09.00 - 19.00

Fäbodveckan - en chans att uppleva vårt kulturarv

Närbild på blommor, i bakgrunden finns timmerstugor på en fäbodvall. Foto.

Foto: Erik Engelro

Välkommen till en hel vecka med fokus på fäbodkulturen och dess historia. Träffa fäboddjur, gå på tipsrunda, prova slå med lie och lär dig mer om biologisk mångfald, historisk matproduktion och lokala traditioner.

Västernorrland är ett av de få län som har en lång historia med fäbodar. Om somrarna togs djuren till fäbodar för att nyttja skogsbetet medan gräset i närheten av gården sparades till vintern. Under fäbodveckan öppnas flera fäbodar upp för besökare och ger möjlighet att uppleva fäbodlivet och få en djupare förståelse för vår historia och vårt kulturarv. Med kunskap om traditionella metoder kan vi dessutom stärka vår civila beredskap.

Platser att besöka

Följande platser håller öppet och välkomnar besökare i samband med Fäbodveckan.

  • Borgsjö hembygdsgård
  • Granbodåsen
  • Mobodarna
  • Åttjärnsbodarna
  • Östalbodarna

Program

Under respektive dag finns information om vilka aktiviteter som sker under veckan.

Åttjärnsbodarna, klockan 16.00-18.00
Visning av Åttjärnsbodarna - kulturlämningar och fäbodbruk. Kom och se hur Västernorrlands museum arbetar med inventering av fäbodvallen. Visningen leds av Johanna Ulfsdotter och Maria Lindeberg. Arrangör: Västernorrlands museum.

Östalbodarna, klockan 14.00-16.00
Öppet hus på Östalbodarna, Myckelgenjö, i Örnsköldsviks kommun. Kaffeförsäljning finns.
Klockan 15.00: Fäbodhistorik och visning av restaureringsarbeten.
Arrangör: Myckelgensjö byförening och Västernorrlands museum.

Borgsjö hembygdsgård, från klockan 18.30
Borgsjö hembygdsgård håller öppet och Borgsjö hembygdsförening bakar tunnbröd i bagarstugan. Här finns erfarna bakster/bagerskor som kan berätta hur tunnbrödbakningen går till och hur det gick till på fäbodvallen förr i tiden.

Borgsjö hembygdsgård, klockan 19.00 börjar kvällsaktiviteterna med Klas Norberg på scen vid hembygdsgården i Borgsjö. Inträde för kvällens aktiviteter är 120 kr, 100 kronor för medlemmar i hembygdsföreningen.

Mobodarna, klockan 11.00-14.00
Besök Mobodarna, en fäbodvall som restaurerats till ursprungligt skick. Hälsa på korna och upplev vår historia i ett av länets naturreservat. Reservatsförvaltare Jenny Lundkvist och djurägare Jonny Johansson medverkar. Entreprenörerna Lars och Kerstin Kåren finns också på plats och berättar om arbetet med att öppna upp fäbodvallen efter att den vuxit igen. Fikaförsäljning finns.

Granbodåsen, klockan 10.00-17.00
Vid Granbodåsen erbjuds bland annat lieslåtterkurs, promenadslinga på temat vittror och folktro och visning av motormanuell minislåtterbalk. Här finns betande får och försäljning av fårost. Du får också möjlighet att kika på växter med lupp, kolla på fjärilar, delta i naturbingo och lyssna till berättelser om fäboden. Medverkar gör djurägare Jörgen Hafstad, Strömmens gårdsmejeri, reservatsförvaltare John Granbo, naturguide Bengt Larsson och Aline Vullioud som är föreståndare vid Naturum Ånge.

Granbodåsen

Lieslåtterkursen hålls av Patrik Glamsjö som delar med sig av sin kunskap om slåtter och biologisk mångfald. Kursen är kostnadsfri men kräver separat anmälan. Att besöka Granbodåsen och delta i övriga aktiviteter kräver ingen anmälan.

Slåtterkurs, anmälan

Borgsjö hembygdsgård, klockan 12.00-15.00
Borgsjö hembygdsförening har hembygdsfest vid Borgsjö hembygdsgård klockan 12.00-15.00, då bakas det i bagarstugan. Fri entré.

Fakta om fäbodar

För bara 100 år sedan var fäbodarna en levande arbetsplats. Hit togs djuren för att beta om somrarna. Fäbodarna uppstod ur behovet av betesmark och var som störst under 1800-talet. Nya jordbruksmetoder, ökande avkastning på markerna hemma i byn och mejeriernas framväxt gjorde att arbetet på fäbodarna till stora delar upphörde under första halvan av 1900-talet, men flera gamla fäbodmarker hålls fortfarande öppna och ger oss en bild av hur livet såg ut förr i tiden. Spår av brända, målade eller inristade märken över dörrar och bås vittnar till exempel om att skrock och en tro på övernaturliga kraf­ter var vanligt.

Fäboden var främst kvinnornas arbetsplats. Här levde de ett självständigt liv, fritt men också ansvarstyngt och fysiskt krävande. Djurens hälsa och tillverkningen av mjölkprodukter vilade på deras axlar. Det var främst smör, ost och messmör som tillverkades på fäbodarna. Kvinnorna kommunicerade med varandra och med sina djur genom kulning, näverlurar och horn.

Var:
På olika platser i Västernorrland
Kostnad:
De flesta aktiviteter har fri entré, andra tar entréavgift. Se detaljerad information under respektive programpunkt.
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Anna Tjell

Hållbar regional utveckling

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss