Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stora mängder spöknät har beslagtagits i fjällsjö

Beslag av spöknät.

Foto: Dan Blomkvist, Länsstyrelsen i Norrbotten

Efter tips från allmänheten har Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtagit stora mängder spöknät i fjällsjön Kakerjaure. Den totala mängden beslagtagna nät uppskattas till minst 300 meter. Näten har legat ute under lång tid och innehöll stora mängder med fisk som var i olika stadier av förruttnelse.

Allmänhetens tips handlade om ett fiskenät i fjällsjön Kakerjaure i Gällivare kommun. Nätet som legat ute under lång tid betraktades som ett misstänkt så kallat spöknät. Vid Länsstyrelsens tillsynsbesök hittades dock spöknät på flera olika platser i sjön och totalt beslagtogs ca 300 meter med nät. Näten innehöll stora mängder med fisk av olika arter som var i olika stadier av förruttnelse.

— Det rör sig om 100 – 150 kilo fisk som fångats under lång tid men det kan ha varit betydligt mer. Fisken har allteftersom ruttnat bort och därför är den totala mängden svår att bedöma eftersom nedbrytningen gått så pass långt, säger Dan Blomkvist vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Att fiskare vid enstaka tillfällen kan förlora fiskenät på grund av plötsliga oväder eller andra oförutsedda händelser förekommer men Länsstyrelsen bedömer att detta inte varit fallet denna gång. Varje nät var runt 100 meter långt och extra djupa, vilket tyder på att fisket har bedrivits i stor skala. Näten hade dessutom stora plastdunkar som flöten som var lätta att upptäcka.

— Vi ser att detta visar på ett oacceptabelt fiskebeteende som orsakar stor skada under lång tid. Om våra tillsynsmän kunde hitta näten så enkelt utan att känna till deras existens, så borde naturligtvis den som lagt ut dem också kunna göra det, säger Dan Blomkvist.

Näten var inte märkta med några namn eller kontaktuppgifter och har nu lämnats till destruktion.

Allmänhetens tips är värdefulla

Länsstyrelsen har stor nytta av tips från allmänheten. Även om det olagliga fisket ofta redan är avslutat när tipset når fisketillsynen så bidrar det till ökade kunskaper om hur fisket bedrivs och hur tillsynsinsatserna bäst ska prioriteras.

— Fisketillsynen kan inte vara överallt och därför är det mycket värdefullt när intresserade och engagerade personer som rör sig på vattnen hör av sig till oss när dom ser något som inte är som det ska. Vi har inte alltid möjlighet att agera i tid på enskilda tips men det hjälper oss att bli effektivare på sikt, säger Dan Blomkvist.

För mer information

Vid frågor kontakta Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Telefon: 0920-960 94 eller 070-309 60 94

Spökfiskande redskap fångar fisk och andra djur under lång tid

Spökfiskande redskap, det vill säga fiskeredskap som tappats bort eller dumpats i vattnet, är ett stort problem för havsmiljön genom att redskapen under lång tid fortsätter att fånga fisk, sjöfåglar, sälar och andra djur. Problemen med spökfiskande redskap är välkända i de stora oceanerna där det storskaliga fisket sker men det finns också i våra egna vatten och inte minst i våra fjällsjöar.

Förutom att spökfiskande redskap fortsätter att fånga fisk under lång tid så orsakar de också stor skada genom att de fångar och dödar andra vattenlevande djur. Ute på de stora haven handlar det ofta om delfiner, sälar och havssköldpaddor som fastnar och dränks i de enorma fiskegarn som används där. I Bottenviken är redskapen väsentligt mindre men fenomenet finns även här och då handlar det vanligtvis om att sjöfåglar och ibland även sälkutar går fast. I sjöar och vattendrag kan exempelvis dykänder men också arter som bäver och utter drabbas.

Läs mer om problemen med spökfiskande redskap

Kontakt

Dan Blomkvist

Länsfiskekonsulent

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss