Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets fjällgåssläpp klart

Varje år färdas de från södra Sverige där de föds upp, till två platser i Norrbottens fjällvärld där de släpps ut i den storslagna miljö där de hör hemma. 21 fjällgäss släpptes ut i Gällivares fjällvärld och i kärnområdet i Arjeplogsfjällen släpptes 23 fjällgäss.

Det är molnigt och regn i luften när de som ska delta i årets utsättning av fjällgäss i Gällivarefjällen samlas i ottan. Engagerade volontärer har åkt upp innan och byggt upp det tillfälliga hägn dit vi nu är på väg med gässen. Vi möter upp Sarah och Victoria som kört non-stop från Östermalma där fjällgässen packats ner i flyttkartonger. En hel dag och en hel natt tar det innan gässen är på den plats där de en gång fanns stora flockar med hundratals fjällgäss, kanske mer. Nu ingår de tjugoen fjällgässen i en särskilt viktig trupp som ska förstärka den vilda fjällgåsstam som finns här och som har sitt kärnområde i de norrbottniska fjällen.

Vi möter upp medlemmar från Baste sameby. Flickan Elli Aurora som är 8 år är luttrad, hon har varit med tidigare. Nu är även lillasyster Ristin med. Hela familjen är med, även gudfar Sven och pappa Knut. Det är bra med många händer som kan bära kartongerna över sanka gräs-och starrmarker, små och större bäckar och videsnår innan vi är framme vid hägnet. I kartongerna har gässen börjat röra på sig lite oroligt. De förstår att något är på gång.

en kvinna och två barn håller i en fjällgås. Fjällmiljö på sommaren.

Sarah, Sunna, Ristin och Elli Aurora. Foto: Emilia Vesterberg, Länsstyrelsen i Norrbotten

Inge, Kenny, Sven och Göran har byggt ett stort hägn som går ut en bit i vattnet så att gässen ska vänja sig och känna sig trygga med att simma ut ur hägnet när det är dags att lämna.
Nu ska gässen lyftas upp ur kartongerna och det är spännande att glänta på locket och titta ner på de duniga årsungarna. Jag får äran att hjälpa en ettårig (2K) hane upp ur kartongen. Han väser lite och tycker nog det är skönt att sträcka på sig och bli fri från sin låda. Vi hjälps åt att släppa ut dem. Ella Aurora, mamma Sunna och gudfar Sven får hålla och klappa gässen innan de sätts ner och de pilar iväg till de andra gässen. Det är en mäktig känsla att hålla i en fjällgås som ska få möta friheten för första gången.

Gässen behöver sen vistas i hägnet i ett dygn. Vänja sig vid den nya miljön och alla nya intryck. När vi återvänder nästa morgon är alla förväntansfulla och hoppas att släppet ska gå bra. Gässen, framför allt de lite mer erfarna 2K fåglarna, som är inne på sitt andra kalenderår, spanar åt vårt håll när vi kommer klafsandes åt deras håll. Deras vita bläs och gula ögonring möter våra blickar. Hägnet öppnas upp och gässen avvaktar ett bra tag innan den första modiga fjällgåsen tar ledningen och går ner i vattnet. De andra 20 gässen följer efter som på ett pärlband. Lugnt och som att de aldrig gjort annat, lämnar de hägnet och simmar ut i friheten.

Om bevarandearbetet för fjällgås

Länsstyrelsen i Norrbotten ansvarar för åtgärdsprogrammet för fjällgås. Det är ramen för det bevarandearbete som vi utför i Sverige tillsammans med Projekt Fjällgås, Nordens Ark och Norrbottens Ornitologiska Förening. Det här är Sveriges mest hotade häckfågel just nu. Det finns bara omkring 130-150 fjällgäss i Sverige och det är också den enda populationen inom EU.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss