Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Efter ytterligare vargattacker – Länsstyrelsen ser behov av skyddsjakt

Varg i vintrig skog.

Foto: Lars Petersson

Vargangreppet utanför Hallaryd den 2 januari utfördes av den genetiskt viktiga varg som under senhösten förra året gjorde nio angrepp på tamdjur i både Kronoberg och grannlänen. Några dagar senare, den 8 januari, utfördes ytterligare angrepp ett par mil från Hallaryd, men där har man inte kunnat fastställa vilken varg som utförde angreppet.

Länsstyrelsen Kronoberg ser att det finns behov av skyddsjakt på vargen som är en så kallad F1 individ, vilket betyder att den är avkomma från en invandrad varg som har genetiska egenskaper som vår skandinaviska vargstam saknar. Den är därför bedömd som genetiskt väldigt viktig.

– Den här vargen har utfört minst tio olika angrepp på tamdjur vilket orsakat både djuren och ägarna stort lidande. Därför ser Länsstyrelsen i Kronoberg nu ett behov att ta ett skyddsjaktbeslut för att förhindra fler angrepp, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Magnus Lundmark.

Förvaltningsrätten har tidigare behandlat ett skyddsjaktsärende på just denna varg. Då fattade Länsstyrelsen i Kalmar beslut om skyddsjakt men beslutet överklagades och förvaltningsrätten upphävde beslutet. Förvaltningsrättens argument var att det krävs stora förebyggande åtgärder för att en skyddsjakt ska vara berättigad på grund av vargens genetiska status.

– Nu arbetar vi för att utföra de åtgärder som går att göra på kort tid för att förhindra fler angrepp i västra Kronoberg. Parallellt arbetar vi med att få till stånd ett skyddsjaktbeslut om det ändå skulle uppkomma fler angrepp. Det är alltså inte antalet tidigare angrepp som är kritiskt utan att vi lyckas göra alla åtgärder som bara går för att undvika angrepp, berättar Magnus Lundmark.

Stark uppmaning att skydda sina djur

Den snabbaste och kraftigaste tillfälliga åtgärden är att länsstyrelsen nu starkt uppmanar fårägare i området att stalla in sina får dygnet runt under de närmsta 8–10 dagarna i kommunerna Ljungby, Alvesta, Älmhult och Markaryd. Djurägare behöver också ordna säkra fållor i områden där vargen rör sig.

Det går att få bidrag, både för traditionella rovdjursavvisande stängsel och för elnätstängsel, som man snabbt kan sätta upp när det är en höjd risk för angrepp. Ansökan om bidrag görs till länsstyrelsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss