Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen är en garant för fria och öppna val

Skylt med texten Har kan du rösta

Foto: Fialotta Bratt

Både inför och efter EU-valet den 9 juni är det viktigt att upprätthålla förtroendet för det svenska valsystemet och därmed den svenska demokratin. Demokrati bygger på att vi får göra vår röst hörd, men även acceptera att alla inte tycker som du eller jag.

Länsstyrelserna är regional valmyndighet och förbereder sig nu för den slutliga rösträkningen. Men vår roll är också att försvara demokratin genom att säkerställa att valet kan genomföras precis så fritt och öppet som grundlagen säger.

– Du ska vara trygg i att vi hanterar och räknar din och alla andras valsedlar på ett korrekt och rättssäkert sätt, som gör att du kan lita på valresultatet. Det svenska valsystemet är transparent och decentraliserat och alla röster kontrollräknas manuellt minst två gånger. Det gör att vi har ett system som är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att påverka, menar landshövding Allan Widman.

Vi vet att det kan förekomma försök för att påverka förtroendet för valet på olika sätt, framförallt genom informationspåverkan och desinformation.

– I vårt arbete ingår inte bara att se till att valsystemet är säkert, utan även se till att förtroendet för demokratin inte skadas. Det arbetet handlar mycket om vad folk tänker, tycker och tror, säger säkerhetsskyddschef David Nordin.

För att säkerställa demokratiska val är det viktigt med granskande och oberoende medier, men även välinformerade och källkritiska medborgare. Myndigheten för Psykologiskt försvar har tagit fram en handbok där privatpersoner får konkreta tips som ökar din och Sveriges motståndskraft.

Så här gör du för att upptäcka och hantera desinformation

1. Se upp

Var vaksam på information, bilder eller annat som upprör, skrämmer och skapar starka känslor. Det är vanligt att främmande makt arbetar för att påverka dig, och gör det precis så – genom att spela på dina känslor.

2. Tänk efter

Undvik att bli en del i spridningen av desinformation, vilseledande information och propaganda. Tänk efter innan du delar vidare information till vänner eller genom sociala medier.

3. Kolla källan

Lär dig hur digitala plattformar är uppbyggda och var källkritisk. I en tid då algoritmer styr våra flöden av information är det lätt att dras med i ett drev – men kom ihåg att ta ett steg tillbaka och dubbelkolla informationen.

  • Stämmer informationen? Är detta rimligt? Går det att dubbelkolla genom andra källor?
  • Var kommer informationen ifrån? Är det en normalt trovärdig källa?
  • Hur gammal är informationen? Är den ny eller återanvänder man en gammal uppgift?
  • Varför sprids informationen? Vem tjänar på att du uppfattar detta på ett visst sätt?

4. Sök bekräftad information

Lyssna på myndigheternas information, håll dig uppdaterad. Det gäller särskilt när det skett något som skapar starka känslor.

Källa: Bli inte lurad. Myndigheten för psykologiskt försvar

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss