Höga flöden i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så kan du hjälpa till att skapa levande vattendrag

Kor betar vid kanten av ett vattendrag.

Friska vattendrag är livsviktiga för djur och växter, men det finns ett stort behov av åtgärder. Markägare, skogsbrukare och jordbrukare kan med rätt metoder hjälpa till att skapa och bibehålla levande vattendrag som gynnar biologisk mångfald.

Sjöar och vattendrag är hem åt många olika arter. Djur och växter behöver bevaras för att skydda den biologiska mångfalden, men många arter har det svårt på grund av mänsklig påverkan.

De goda nyheterna är att många kan bidra positivt för att gynna livet i vattendragen. Här har vi samlat några tips på vad du som till exempel är markägare, skogsbrukare eller jordbrukare kan göra.

Tips för dig som har betesmark

Har du hagar och betesmark med kor, får, hästar eller andra djur vid vatten?

  • Stängsla ett par meter ifrån vattendrag, så att buskar och sly kan växa längs vattnet.
  • Om du vill att djuren ska kunna dricka i vattendraget, gör några lämpliga platser med hård botten tillgängliga men stängsla av resten av vattendraget.
  • Stödutfodra en bit bort från vattendrag.

Tips för dig som är jordbrukare med åkermark

  • Håll ett avstånd på tio meter från vattnet när du besprutar eller gödslar.
  • Plöj på ett avstånd av två meter.
  • För att undvika erosion är det en bra idé att slänta av dikeskanterna och låta vegetation växa.
  • Genom att låta en ridå av buskar och träd växa på södersidan av vattendraget kan du dessutom minska risken för att diket växer igen. Det är också bra för vattnet. Det bör vara möjligt att underhållsrensa vattendraget från sediment om det skulle behövas för dräneringens skull.

Fler tips för jordbrukare, Vattenytan.se Länk till annan webbplats.

Tips för vattenvänligare skogsbruk

Övergångszonen mellan skog och vatten kallas för kantzon. Denna kantzon skyddar vattnet och är ett slags filter från till exempel tungmetaller i skogen och näringsämnen från jordbruksmark. En väl planerad kantzon kräver minimalt med skötsel.

  • Se till att det finns olika trädslag i kantzonen, med olika ålder på träden.
  • Livet i vattnet mår bra av död ved, så låt nedfallna grenar och träd ligga kvar i vattnet trots att det kan se ”skräpigt” ut.
  • Ta hänsyn för miljön vid dikesröjning. Rensa bara partier som är i behov av det och börja rensningen uppifrån så att sediment tas om hand i nedströms orensade sträckor.
  • Förebygg körskador. Undvik blöta partier om det går. Kör inte i kantzoner mot vattendrag. Tjälad eller risad mark ger bra skydd mot körskador.

Läs mer om hänsyn inom skogsbruk, Vattenytan.se Länk till annan webbplats.

Se filmen ”Spårlös” om minimal påverkan vid avverkning, Youtube Länk till annan webbplats.

Återställa vattendrag för gladare fiskar

På vattenytan.se hittar du också tips om praktisk fiskevård i vattendrag, bland annat möjligheten att återskapa vattendrag för att skapa fria vandringsvägar som gynnar fiskarna. Målsättningen med webbplatsen är att ge förslag och inspiration till arbetet i fiskevårdsområden och att ge information om hänsyn vid vatten till skogsägare och lantbrukare. Det är Länsstyrelsen i Jönköpings län som är ansvarig för innehållet på webbplatsen.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss