Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fäbodveckan i Jämtlands län: dolda pärlor och nygammal kunskap

Buföring av får.

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Det var många som ville utforska fäbodkulturen och länets rika kulturarv när Fäbodveckan genomfördes för första gången i länet. Flertalet aktörer uppger att antalet besökare som deltog i veckans aktiviteter var över förväntan. Besökarna fick uppleva traditionell matproduktion, hantverk och lära mer om fäbodbrukets betydelse i dåtid och nutid.

Att visa upp länets kulturarv är inte bara roligt utan också viktigt. Denna kunskap och dessa traditioner är användbara även i vårt moderna samhälle, inte minst för att stärka vår civila beredskap, säger Eva Karlsson som jobbar med kulturmiljöer.

Under veckan erbjöds allmänheten en mängd aktiviteter på ett 20-tal platser i länet – från Myhrbodarna i norr till Lillhärjåbygget i söder. Besökare fick höra berättelser och lära sig om:

  • traditionell matproduktion,
  • kulturhistoria,
  • hantverk samt
  • fäbodbrukets betydelse för den biologiska mångfalden.

Tack vare engagerade människor ute i bygderna har vi kunnat göra detta evenemang till verklighet. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har varit med och bidragit till Fäbodveckan, säger Eva Jonsson från Länsstyrelsen Jämtlands län.

Fäbodveckan arrangerades i samarbete mellan Fäbodföreningen Jämtland Härjedalen, Eldrimner och Länsstyrelsen Jämtlands län.

Upptäck länets kulturmiljöer

Om du missade Fäbodveckan har du fortfarande chansen att utforska länets rika kulturarv. Kolla med närmaste turistbyrå för information om öppna fäbodar och kulturmiljöer i området.

Kulturmiljöer i Jämtlands län

Kontakt

Eva Karlsson

Antikvarie

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss