Åskoväder i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Anders Flanking slutar som landshövding i Gotlands län

En man sitter framför ett fönster och tittar in i kameran.

Foto: Jesper Hammarlund, Bildvision

Under våren har Anders Flanking haft dialog med Regeringskansliet med inriktningen att inte fortsätta som landshövding i Gotlands län när hans förordnande går ut i höst. ”Det har varit fantastiska år och jag har trivts väldigt bra på Gotland och på länsstyrelsen. Men nu har jag hunnit fylla 67 år och känner att jag vill prioritera tid med familjen”, säger han.

Anders Flanking tillträdde som landshövding i Gotlands län 1 juni 2019 och fick sitt förordnande förlängt 2022. Hans nuvarande förordnande går ut den sista september i år.

– Om ni hade frågat mig för ett halvår sedan om jag vill fortsätta hade jag svarat ja. Men med tre barnbarn mellan ett och fyra år har saknaden efter familjen på fastlandet blivit allt större under våren. Det är inget lätt beslut, både jag och min fru Åsa trivs väldigt bra på Gotland, men tillsammans har vi bestämt oss för att återvända till fastlandet efter 5,5 år på Gotland för att komma närmare barn och barnbarn. Dessutom kommer Åsa att arbeta på fastlandet framöver, säger Anders Flanking.

Anders lyfter möten med gotlänningarna, medarbetarna på länsstyrelsen och vännerna som det han kommer att sakna mest från sin tid på Gotland.

– Och arbetsuppgifterna förstås, att arbeta med viktiga samhällsfrågor och vara med och bidra till länets utveckling. Jag har trivts väldigt bra med att vara en medlare och problemlösare, ja att lösa målkonflikter och försöka vara en möjliggörare. Det är en viktig del av en landshövdings vardag. Men landshövding är man dygnet runt, och nu ser jag fram emot att arbeta lite mindre. Jag kommer inte att vara overksam, men att kunna styra min tid och umgås med familjen har högsta prioritet, säger Anders Flanking.

Anders Flanking kvarstår som landshövding i Gotlands län till och med 30 september och kommer att arbeta ”ända in i kaklet”.

– Jag räknar med att en ny landshövding kommer att vara på plats från och med oktober, men vem det blir och när det tillkännages kan jag inte svara på, det är en fråga för regeringen, säger Anders Flanking.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss