29 aug 2024 klocka 09.30 - 15.30

Hasselnötter och hasselnötsodling del 2
– Nötupprop!

Närbild på några hasselnötter i ett träd.

Foto: Philipp Weiss

I vilken socken och på vilken gård/buske hittar vi de största hasselnötterna? Störst, tyngst, eller flest nötter per klase? Runda eller mer avlånga? Hur ser egentligen våra gotländska hasselnötter ut idag?

För runt tvåhundra år sedan var Gotland ledande i att exportera hasselnötter till fastlandet och övriga Europa. Sannolikt byggde exporten och de rikliga skördarna på noggrann selektering kring vilka buskar man använde. Vad hände sedan?

Finns det en bortglömd resurs i våra gotländska ängen och hassellundar?
Under den här dagen tar författaren och skogsträdgårdsmästaren Philipp Weiss med oss in i nötodlingens magiska värld, och vill få oss att återupptäcka vårt bortglömda livsmedel och kulturarv. Med Philipps hjälp och tränade ögon tittar vi på de nötter som tas med till träffen, jämför och förundras!

Vill du vara med på hasselnötsuppropet får du gärna iaktta dina hasselbuskar noga nu under sommaren! Philipp tipsar att ta med dig dessa frågor när du vandrar i hässlena:

  • Har du någon buske med extra många nötter? Det kan vara många nötter i varje klase eller många nötter totalt sett.
  • Hur skiljer sig antalet nötter mellan olika buskar?
  • Verkar någon buske få extra stora nötter? Ofta är det färre nötter på sådana buskar, men skördemängden kan ändå vara högre.
  • Ta gärna många foton och märk upp buskarna som verkar extra intressanta!
Änge med hasselbuskar och andra träd.

Laxare änge i Boge. Foto: Maria Norderbrim

Den 29 augusti träffas vi med våra medtagna nötter i Laxare änge i Boge för att titta, väga och jämföra dessa små nyttigheter. Det här är den andra delen i vår kursserie om hasselnötsodling med Philipp Weiss, den tidigare hölls i mitten av mars i Roma.

Program

09.30-12.00 Föreläsning och fältstudier med Philipp Weiss

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.30 Nötstudier och inventering – väga, mäta, jämföra

Kläder efter väder! Ta med egen fältlunch och fika. Vid ruskväder kommer vi spendera lunchen och eftermiddagen under tak på gården Laxare, några stenkast från änget.

Om föreläsaren Philipp Weiss

Philipp är utbildad civilingenjör och diplomerad permakulturdesigner. Han har tidigare skrivit "Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut" (Nominerad till Årets trädgårdsbok 2016, med Annevi Sjöberg och Daniel Larsson) och "Skogsträdgården: odla ätbart överallt" (Årets trädgårdsbok 2018, med Annevi Sjöberg).

Philipp bor med sin familj i Stjärnsund i södra Dalarna, där han började plantera de första nötträden år 2007. Idag täcker odlingarna drygt två hektar och omfattar över 300 arter av träd, buskar och örter. Den stora inspirationskällan för hans odlingar är barndomens ätliga landskap i södra Tyskland.

Sina odlingserfarenheter dokumenterar Philipp på Skogsträdgårdsbloggen och han håller regelbundna kurser och föredrag om odling av fleråriga nyttoväxter. Tillsammans med sin familj driver han Puttmyra skogsträdgård med tillhörande plantskola för fleråriga ätliga växter.

Philipp Weiss och hans tre böcker.
Var:
Laxare änge, Boge
Kostnad:
Ingen kostnad
Sista anmälningsdag:
27 aug 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Sista anmälningsdag är den 27 augusti klockan 23.59.




Skriv 12 siffror utan bindestreck. Personnummer behövs till den ekonomiska redovisningen.
Aktiviteten anordnas genom projektet Ett rikt odlingslandskap och bekostas med medel från EU och svenska staten. Målgruppen är i första hand lantbrukare med anhöriga, andra markförvaltare och företagare inom branschen. Ingår du i denna målgrupp? Andra är varmt välkomna i mån av plats.
Aktiviteten anordnas genom projektet Ett rikt odlingslandskap och bekostas med medel från EU och svenska staten. Målgruppen är i första hand lantbrukare med anhöriga, andra markförvaltare och företagare inom branschen. Ingår du i denna målgrupp? Andra är varmt välkomna i mån av plats.




Logotype för EU:s jordbruksfond

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss