Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fältvandring i fruktodlingar

Kvist från ett blommande äppelträd i förgrunden, men en grupp människor i bakgrunden.

Under en fältvandring på Michael Andängs äppelodling i Hellvi den 22 maj fick deltagarna lära sig mer om fruktodling. Frukt- och bärrådgivare Kirsten Jensen delade med sig av sin kunskap om vad som är bra att tänka på vid fruktodling.

Michael Andäng odlar starkväxande äppel- och päronsorter för ciderproduktion. Han gödslar genom att odla honungsfacelia mellan trädraderna. Trädet lever i symbios med microlivet i marken så det är bra att gynna microlivet. Man ska dock vara försiktig med att lägga träflis på Marken då det exempelvis kan komma med oönskade svampar som inte är bra för fruktträden. Michael vill ha kvar stenen i marken då den håller värme. För att inte få upp så mycket sten kör han med rotorfräs. Michael har stor hjälp av sin lilla trädgårdstraktor som han gräver kanaler med när han planterar nya träd.

Plantering med äppelträd.

Det är bra att låta äppleträdet alltid ha en topp som växer rakt uppåt. Så låt toppen växa utan att klippa den, för att få ett stort träd som ska ge mycket frukt. Ta gärna bort blommorna på toppskottet så att det inte tyngs ner av frukt. När du är nöjd med trädets höjd klipper du toppskottet. Men även efter det är det bra att ett skott växer uppåt varje år. Det är bra med träd som blommar sent och mognar tidigt för att få fram bra kvalitet. Michael tycker det är bra att ha både päron och äpple. Om det exempelvis är sen frost så är chansen större att ena frukten klarar sig bättre.

En utmaning i fruktproduktion är att marknaden kan växla. Det tar lång tid att få fram en produkt när du startar en produktion. Då är risken att efterfrågan inte finns för just den sort eller produkt som du planerat för. Michael har vunnit SM i cider flera gånger. En del cider tillverkas från vildäpplen som plockas på marken under vinter. Han tänker ha max 10-20 hektar odling i framtiden för sin ciderodling.

En grupp människor intill en plantering med unga äppelträd och ett stort vitt hus i bakgrunden.

Tips för att hantera skadedjuren

Konkreta tips från Kirsten Jensens på vad du kan göra för att minska förekomsten av skadedjur:

  • Om man har flädersaft på plantorna kommer nyckelpigor och äter upp bladlössen.
  • Sätt krukor upp och ned med halm i uppe i träden, så bor spindlar och andra nyttodjur i dem, och äter upp skadedjuren.
  • Riv gärna upp skadedjurens bon så nyttodjuren kommer åt dem.
  • Det går att spruta Turex direkt in i bona
  • Stammen måste skyddas från gnagare och rådjur. Rådjuren brukar inte äta över 1,4 meters höjd på fruktträden.
  • Det är bra att anlägga en meter djupa små dammar och vattensamlingar nära fruktträden, för att grodor och paddor ska trivas. De äter sniglar.
En man och en liten röd traktor.

Michael har planer på att anlägga en bevattningsdamm för att kunna bevattna de unga träden. Planera inte träd för nära dammen då rötterna kan förstöra dammens kanter.

Träden har rötter lika långt ut som de har grenar över marken. Så om ett träd ska flyttas så behöver man få med så mycket rotsystem så möljligt.

Michael har en risodlingstraktor från Japan. Den är bra för att hålla rent kring träden de första 2-3 åren efter du planterar träden. Det hjälper träden mycket. Fräs bara på ytan, då bevaras fukten och microlivet längre ner. Det finns mycket av små traktorer i Tyskland, inte så många på svenska marknaden. Fingerhjul hjälper till att hålla undan ogräs mellan plantorna. Enkla redskap hjälper mycket i odlingen, som att gräva vid nyplantering, harva mellan trädraderna och att klippa ner gräs och ogräs.

Kursen arrangerades av länsstyrelsen inom projektet Ekologisk produktion och har finansierats med medel från EU och svenska staten.

Mer information om projektet Ekologisk produktion

EU-logga och texten "Medfinansieras av Europeiska Unionen".

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss