Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alggifter i blåmussla och ostron samt potentiellt giftigt växtplankton över gränsvärdena

Små dinoflagellater som ser guld- och silverfärgade ut. 

Små dinoflagellater vid Tjärnö. Foto: Maria Karlberg (SMHI)

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) över gränsvärdet (160 µg/kg) i blåmussla i Råssö-Resöfjorden (175 µg/kg), ostron i Frölungarna (170 µg/kg) och ostron i Lindöfjorden (190 µg/kg). Halten DST var strax under gränsvärdet i ostron i Edsvik (120 µg/kg) och var mätbart i flera andra områden. Dock långt under gränsvärdet. Provtagna områden denna vecka inkluderar Sannäsfjorden, Fjällbacka södra, Saltöfjorden, Halsefjorden, Runntången, Råssö-Resöfjorden, Frölungarna, Edsvik, Koljöfjord, Boxvikskile, Lyresund och Lindöfjorden.

Inga provtagna områden hade bakteriehalter över gränsvärdet och inkluderade denna vecka Edsvik, Koljöfjord, Råssö-Resöfjorden, Frölungarna, Ljungskile och Lyresund.

Veckans provsvar från SMHI visade att Tjärnöarkipelagen och Fjällbacka hade cellantal över gränsvärdet för den potentiellt giftiga dinoflagellaten Dinophysis acuminita. I Lyresund/Stigfjorden var antalet något under gränsvärdet medan Havstensfjorden/Ljungskile var långt under.

Utanför Lysekil utgjordes 10–50 % av växtplanktonsamhället större än 10 µm av den potentiellt giftiga dinoflagellaten Karlodinium veneficum. Just denna art har vi inte rapporterat särskilt höga antal av tidigare, men det är en liten dinoflagellat som förekommer i de flesta världshav och kan producera så kallade karlotoxiner. Framför allt är giftet skadligt för fisk och andra organismer i havet och har därför inneburit stora ekologiska och ekonomiska förluster när de tidigare blommat runtom i världen. Vi ser dock ingen fara för människors hälsa i detta fall.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock i Råssö-Resöfjorden, Frölungarna, Lindöfjorden, Tjärnöarkipelagen och Fjällbacka. Eftersom proverna inte tagits på både blåmussla och ostron i de aktuella områdena kan vi inte utesluta att båda kan vara drabbade. Ta hellre det säkra före det osäkra och köp lokalt odlade och garanterat giftfria musslor och ostron i handeln. På så vis sparar vi även på den nedåtgående vilda populationen av blåmusslor.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss