Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Skattlösbergs by

Skattlösbergs by ligger på en höjd som reser sig ur det omgivande skogslandskapet. Det är en gammal finnby i Grangärde socken, som har anor från 1600-talet. Här syns fortfarande rester från den gamla tiden - både i form av byggnader, stenmurar och i växtlighet.

Skola, sång och skattefrihet

Ta en promenad genom byn och fundera - hur såg det ut när de första nybyggarna slog sig ner här? Under 1600-talet erbjöds nybyggarna bosättning på kronans marker och skattefrihet de första åren. Det var vanligt att nybyggare som kom till trakten slog sig ned i gynnsamma höjdlägen. Ett 10-tal gårdar har växt fram under årens lopp. Under 1930- och 40-talen var befolkningen så stor att här fanns både skola, postkontor och två affärer. Den mest berömde invånaren i byn var diktaren Dan Andersson. Han bodde i Luossastugan i början av 1900-talet.

Magra marker ger mera mångfald

När marken används till slåtter eller bete blir den successivt näringsfattig. Små, konkurrenssvaga växter får då chans att vandra in. De kommer från stränder, myrar och andra naturligt öppna marker. De är ljusälskande och skuggas vanligtvis ut av högväxta arter, men klarar sig på lite näring. Under årens lopp utvecklas ängar och betesmarker till artrika samhällen, med prunkande blomsterprakt.

Betande djur

En stor del av reservatet sköts med betande djur. Det finns stigar genom betesmarken och leden till Luossastugan går också genom betesmarkerna. Under högsäsong för besök till Luossastugan betar djuren på andra delar i området än just efter leden. Ta hänsyn till betesdjuren, de är våra bästa landskapsvårdare!


Tänk på att kor kan bli stressade eller nyfikna av hundar som kommer nära. När korna är i närheten avråder vi från att du går in beteshagarna med hund.

Vandra på leden och vänta vid din mila

I och runt reservatet finns vandringsleder. Information om lederna finns på skyltar vid reservatets entré. Inom reservatet går leden till Luossastugan i områdets östra del.

Kanske passar det att sjunga lite ur Dan Anderssons "Jag väntar vid min mila" eller "Omkring tiggarn från Luossa" när du vandrar omkring i dessa natursköna marker?

Foto i bildspelet: Stefan Hamreus och Jens Montelius Risberg, Länsstyrelsen Dalarna.

Blommande ängar med en lada i timmer, Skattlösbergs by.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

  • medföra lös hund,
  • göra upp eld,
  • köra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar,
  • parkera annat än på särskilt anvisade platser,
  • uppställa husvagn annat än tillfälligt vid dagsbesök,
  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, plocka blommor och gräs eller skada vegetationen i övrigt,
  • att tälta,
  • anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning,
  • på ett störande sätt använda radioapparat, grammofon, bandspelare, eller dylikt.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förTorrdass Torrdass
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildades: 1978
Storlek: 47 ha
Kommun: Ludvika
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000

Hitta hit

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss